Vychutnejte si český chřest

Chřest je oblíbenou pochoutkou už od dob antiky a o jeho pozitivních účincích na lidské zdraví mluvil i významný starověký lékař Galén. Po pádu Římské říše upadl chřest v zapomnění a na evropské stoly se vrátil až za vlády Ludvíka XIV. Z této doby také pochází přezdívka „špičky lásky“, která chřestu přisuzuje afrodiziakální účinky. U nás se chřest pěstoval už za Rakouska-Uherska a za první republiky dokonce získal díky své kvalitě mezinárodní věhlas a vyvážel se do celé Evropy. Likvidace soukromých zemědělců a znárodňování ale tuto produkci úplně zničily a kdysi slavný český chřest se na naše pole vrátil až v 90. letech. Na pozvednutí zašlé slávy českého chřestu pracují v Hostíně na Mělnicku, kde ho pěstují jako tzv. IPZ zeleninu. Ta se vyznačuje používáním ekologicky šetrných metod pěstování bez použití agresivních chemikálií. Celá produkce nezatěžuje životní prostředí a při jejím pěstování se používají ty nejšetrnější postupy.

Chřest obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, asparagovou a také riboflavin. Jeho další předností je velký obsah vlákniny a nízký obsah cukrů. Proto se také doporučuje jako dietní potravina. Samotná příprava chřestu není nijak složitá. Nejčastěji se dusí nebo krátce vaří a podává se jako příloha k holandské omáčce, hodí se k masům, do salátů, lze ho zapéct se šunku a sýrem, použít do rizota nebo z něj připravit lahodnou krémovou polévku. Při přípravě chřestu můžete narazit na pojem blanšírování, které se provádí před další úpravou nebo konzumací. Znamená to, že se chřest krátce povaří (asi 3 minuty) a následně ochladí v ledové vodě. Český chřest si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.